زمان تقریبی مطالعه: 2 دقیقه
 

اجل امت‌ها





اَجَل، سرآمد زمانی یا تمام مدّت هر پدیده، کار یا موجود می‌باشد و در علم کلام، مدّت عمر انسان و زمان فرا رسیدن مرگ انسان را نیز اجل می‌گویند. در قرآن برای امّت‌ها نیز حیات و موت تعیین شده است. برخی بر این اساس گفته‌اند جامعه اصالت دارد و برخی با این دیدگاه مخالفند. در این مقاله به بررسی دیدگاه قرآن و این نظرات می‌پردازیم.


۱ - دیدگاه قرآنی



قرآن کریم برای امّت‌ها نیز حیات و موت خاصّی قائل است. در آیاتی از قرآن به اجل امّت‌ها اشاره شده است. از‌جمله: «لکلّ امّة اجل اذا جاء اجلهم فلایستخرون ساعة ولایستقدمون»، و «ما‌تسبق من امّة اجلها و‌ما‌یستخرون».

۱.۱ - اصالت جامعه


برخی‌اندیشه‌وران از آیات پیشین برای اثبات «اصالت جامعه» استفاده کرده و گفته‌اند: جامعه اصالت دارد. زیرا به آن موت و حیات نسبت داده شده است. بنابراین، اجل امّت‌ها را اجلی حقیقی دانسته‌اند.

۱.۲ - عدم اصالت جامعه


برخی از قرآن‌پژوهان معاصر با ردّ دیدگاه پیشین بر این باورند: حدّاکثر سخنی که (درباره اجل امّت‌ها) می‌توان گفت، این است که مرگ امّت به‌معنای از هم گسیختن نظام و شیرازه اجتماعی و سیاسی آن امّت است، نه این‌که امّت، موجود و واحد حقیقی باشد که همان‌گونه که روزی به دنیا آمده است، روز دیگر نیز رخت بربندد و از‌میان برود
[۶] مصباح یزدی، محمدتقی، جامعه و تاریخ از دیدگاه قرآن، ص‌۹۵‌-‌۹۶.
که در این صورت، اجل امّت‌ها، اجلی حقیقی نخواهد بود. مؤیّد این بیان، کلام برخی مفسّران است که از اجل امّت‌ها به «اجل معنوی» تعبیر، و حیات امّت‌ها را به «عزت»، و مرگ امّت‌ها را به «ذلت» آن‌ها تفسیر کرده و نتیجه گرفته که امّت‌ها با امتثال حدود شرعی و التزام به دستورهای دینی و تمسّک به اخلاق و فضایل به عزّت می‌رسند و با روی‌گردانی از قوانین شرعی و دور شدن از فضایل اخلاقی و انتشار رذایل اخلاقی و منکرات و ستم به شقاوت و ذلّت خواهند رسید.

۲ - پانویس


 
۱. یونس/سوره۱۰، آیه۴۹.    
۲. اعراف/سوره۷، آیه۳۴.    
۳. حجر/سوره۱۵، آیه۵.    
۴. مؤمنون/سوره۲۳، آیه۴۳.    
۵. مطهری، مرتضی، جامعه و تاریخ، ص۴۱.    
۶. مصباح یزدی، محمدتقی، جامعه و تاریخ از دیدگاه قرآن، ص‌۹۵‌-‌۹۶.
۷. زحیلی، وهبة بن مصطفی، التفسیر المنیر، ج‌۸‌، ص‌۱۹۶.    


۳ - منابع


پژوهشگاه فرهنگ ومعارف اسلامی، دانشنامه موضوعی قرآن، برگرفته از مقاله «اجل»، تاریخ بازیابی ۹۸/۵/۹.    


رده‌های این صفحه : اجل | مباحث قرآنی | مباحث کلامی | مرگ




آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.